Egy új kedvenc

2019 novemberében keresett megy egy ügyfél egy nem mindennapi feladattal. A feladat egy SBM röpítő törő előtét tengely csapágyazásának cseréje. Alapvetően rutinmunka, csak ez a gép a napi rutin részét képező 160-200 kW-os behajtó teljesítménnyel szemben 2×500 kW hajtja.

Ennek megfelelően a rotor nagyjából 20 tonna, melynek hajtását 26 db 8V 5600 25N 14220 méretű ékszíj végzi. A hajtó tárcsa egy két oldalról bakcsapágyakkal alátámasztott mindkét végén rugalmas tengelykapcsolókkal kapcsolódnak az egyenként 500 kW-os motorokhoz. A tengelyt 1-1 db 23232 C3 méretű csapágy támasztja alá melyeket SNL532-es házakba építettek.

A munkát az eredeti beállítási paraméterek felmérésével kezdtük. Ezt követően leszereltük az ékszíjakat, a hatalmas méretek és darabszám miatt ez elég hosszú művelet volt. A következő lépés a tengely leszerelését és kiemelését végeztük el.

A tengelykapcsolókat és csapágyakat a BHP551 Special lehúzóval szereltük le. Sajnos az osztrák tervező felmenőire ugyancsak rájöhetett a csuklás, mert elég sűrűn említésre kerültek. Ennek oka az volt, hogy az ekkora méreteknél konstrukciós alapkövetelménynek számító OIM (Oil Injection Method) alkalmazást a tervező kihagyta. De a hiányosság nem csak ez volt, hanem a szerelés és mozgatás megkönnyítéshez a tengelyvégekbe sem készült menetes központfurat. A furcsaság csak az, hogy ugyanennek a gyártónak a jelen esetben javított gépéhez képest kávédaráló méretű típusában már ∅85 mm-es tengelycsapnál is alkalmazta az OIM-et. Mindenesetre a lehúzónknak nem volt ellenfél most sem a tengelykapcsoló, illetve a csapágy.

 

A szokásos ellenőrzés után az összeszerelés már rutin munka. Csapágyak melegítése, felhelyezése, csapágyházak lezárása. Aztán következett megint egy hosszas feladat, a 26 db ékszíj felszerelése, majd a szíjfutás beállítása. De győztünk, mint mindig! A próbaüzem jól sikerült, minden paraméter megfelelő. A gép több mint egy hónapja termel.