Hajtómű javítás I.

A fogaskerék hajtóművek javítása mindig is az egyik kedvencem volt. Más cégekkel ellentétben vállalkozásunk igény esetén a helyszínen is vállalja a javítást. Sőt bizonyos esetekben (pl. betonelem gyártás) másképp nem is megy.2011-ben bízott meg az AGISYS kft. egy 250 kW-os Bonfiglioli hajtómű javításával. A “nagyvas” közel 3 tonna tömegű, egy szállítószalag hajtására szolgál. A szerkezet jó konstrukció, ráadásul minden csapágyát rezgésőr figyeli. Mint az kiderült, a védelmi rendszer tette a dolgát, jelezte a rendellenességet, de  beavatkozás nem történt annak elhárítására. Ennek következményeként a behajtó kúpfogas tengely kúpgörgős csapágyai (32319) annak rendje-módja szerint feketére égtek.

Csapágy 04

A szétszerelés nem volt túlságosan nehéz, leszámítva az alkatrészek tömegéből adódó természetes nehézségeket. Sajnos a tervezők takarékoskodtak, így a nagyobb csapágyak sérülésmentes leszerelhetőségét biztosító hornyokat is kispórolták. A sérült tengelyt leszámítva minden gördülékenyen ment.

A gondok a bemenő tengelyen levő kúpgörgős csapágyak belső gyűrűinek lehúzásánál jelentkeztek. A legnagyobb lehúzónk 630 kN-os (ez egy kéttengelyes megrakott vasúti kocsi súlya) ereje kevés volt. Ezt követően egy 6000 (!) kN teljesítményű hidraulikus préssel próbálkoztunk, melegítéssel rásegítve. Sajnos azon kívül, hogy a tengelyen kb 1 mm-es zömítést eredményezett a hatalmas sajtolóerő, ez sem vezetett eredményre. Ekkor el kellett döntenünk, hogy melyik alkatrészt áldozzuk fel. Mivel a tengely minden bizonnyal olyan hősokkot kapott, hogy további felhasználásra nem alkalmas, így a kb. 50 kg-os csapágytok javára a tengelyt választottuk. Később kiderült, hogy jó döntés volt, mivel a csapágytok kétszer annyiba kerül. Az új alkatrészekkel összeszerelve átadtuk a hajtóművet.

Később a selejt tengelyen a csapággyűrűket 1 mm-es vágótárcsával 12 szeletre vágtuk, oly módon, hogy belevágtunk kb. 1 mm mélységben a tengelybe is. Ekkor végérvényesen bebizonyosodott, hogy a tengely a csapággyal összehegedt. Ebben csak az a szokatlan, hogy a tengely anyaga erősen ötvözött acél, és a csapágyacél a rosszul hegeszthető anyagok kategóriájába tartozik. Hát ezért volt kevés a 6000 kN!