Hidraulikus anyákról

A hidraulikus anyákat elsősorban kúpos furatú beálló görgős csapágyak szereléséhez alkalmazzuk. Ezen kívül a szintén kúpos furatú beálló golyós,  toroid görgős (carb), és precíziós hengergörgős csapágyak kúpos ülékre, vagy kúpos hüvelyre történő szerelésekor hihetetlen módon megkönnyíti a szerelést.A kúpos furatú csapágyak szerelésekor a csapágy belső gyűrűjét a kúpos ülékre, vagy a kúpos hüvelyre toljuk fel. Ezzel állítjuk be a megfelelő csapágyhézagot, és egyben biztosítjuk a csapágy rögzítését a tengelyen. Ehhez komoly axiális irányú erőre van szükség. Ez a szerelési mód, ahol a legtöbb hibát tapasztaljuk, melyek az alábbiak:

  • A csapágy feltolásának módjáról, a hézagszámításról, a legtöbb esetben az ügyfélnek fogalma sincs.
  • Emiatt a szükséges szerszámokkal sem rendelkezik.
  • Az, hogy a csapágyat milyen mértékben feszítik elő, általában a dolgozó szubjektív megítélésétől függ.

Az eredmény változó. A szerelési hiba elsősorban a közepes vagy magas fordulatszámon, és közepes vagy magas terhelési viszonyok mellett üzemelő csapágyak esetén produkál látványos eredményeket. Ezek általában a melegedés, erős rezgésszint, néhány órás élettartamban jelentkeznek. Amennyiben nem veszik észre, abban az esetben a csatlakozó gépelemek, mint a tengely, és csapágyház is teljesen tönkre mehet! Az ilyen jellegű hibák további barkácsoláshoz vezetnek. Láttam már felhegesztett szorítóhüvelyt, sőt bizonyos nehézipari területeken több esetben a csapágyat is megkísérelték a tengelyhez hegeszteni. Egykori munkahelyemen – nagyon helytelenül az ilyen “varázslókat” sajnos kifejezetten elismerték. Az ilyen megoldások persze a végén totális üzemzavarhoz, és a szakszerű javítás árának a sokszorosához vezetnek.

Természetesen a hidraulikus anya és a hozzávaló szivattyú nem olcsó, egy HMV18*SKF anya M90x2 menettel, a hozzávaló szivattyúval nagyjából nettó 600.000 Ft-ba kerül. Ráadásul nem használható minden karbantartási helyzetben. Csupán annak a csapágynak és hüvelynek az ára kb. nettó 70.000 Ft. Ráadásul a legtöbb esetben egy adott méret egy adott cégnél évente legfeljebb 1-2 alkalommal szükséges.

A számtanpéldában az utolsó sor a legfontosabb: a szakszerűtlen szerelésből keletkező kár mindennek a sokszorosa.

Megoldások csökkenő árszint szerint:

  1. Marad minden ahogy eddig volt, bízzunk a szerencsénkben. Vak tyúk is talál szemet…. Ez a legyakrabban alkalmazott megoldás.
  2. Szerezzük be a megfelelő szerszámokat, képeztessük ki a szereléshez a dolgozónkat. Nem terjedt el túlzottan, főleg a ritkán alkalmazott eszközök esetében.
  3. Bízzuk a feladatot megfelelően felszerelt, és referenciával rendelkező szakcégre. Ez a Lajtán túl tapasztalataim szerint nagyon elterjedt, de hazánkban sajnos az esetek nagyrészében kizárólag az ajánlati ár alapján döntenek.

Aztán amikor nem sikerült, megkeresnek bennünket. Cégünk több különböző méretű hidraulikus anyával rendelkezi, a hozzávaló szivattyúkkal egyetemben. És akad hozzá humán erőforrás is.