Különleges megbízás

 

1996 nyarán egy szokatlan ügyfél hívott: az akkori Vám és Pénzügyőrség hajózási felügyelője. Hozzáteszem, addig fogalmam sem volt arról, hogy a pénzügyőrök hajóznak. A felügyelő úr elmondta, hogy a SCHARNEBECK nevű hajójuk egyik hajócsavarja egy úszó farönkkel ütközött a Dunán, és az óta rendellenes zajokat hallanak az egyik 550LE teljesítményű ZF BW 250 S típusú nyomatékváltóból. Saját csapatukkal kiszerelték a hajóból, ami igen tekintélyes teljesítmény volt, de megfelelő eszközök hiányában továbblépni nem tudtak.

Ezért a felügyelő úr egy mikrobusz csomagterében cégről-cégre utaztatta a közel féltonnás szerkezetet, de sajnos a nyomatékváltót szétszerelni senki sem tudta. Végül az egyik cégnél valakinek eszébe jutott, hogy az SKF egyik előadásán látta az olajbefecskendezéses eljárást. Ekkor a felügyelő úr az SKF hazai képviseletéhez fordult, ők pedig néhai cégünkhöz, az SKF első szerződött szerviz partneréhez irányították őt. A felügyelő úr a mai napig rugalmas ember, a munka sürgőssége miatt a telefonbeszélgetés után elhozta a szerkezetet a gyárhoz ahol épp dolgoztunk.

Ott átraktuk a saját teherautónkba, és a telephelyünkre szállítottuk. Másnap reggel hozzáfogtunk a nyomatékváltó szétszereléséhez és a hiba felderítéséhez. Dokumentációk nem voltak, és szétszerelése meglehetősen bonyolult feladat volt, a szétszereléshez szinte az egész arzenálunkat be kellet vetnünk.  Tudomásom szerint ilyen nyomatékváltót az országban más a mai napig nem javított. A munka két hosszú napig tartott. A hibát is megtaláltuk: a kimenő tengely csapágyai a hajócsavar tengelyén keresztül, akkora ütést kaptak, hogy még leszerelt állapotban is észlelhető volt a sérülésük.

A következő napon ajánlatot készítettünk a részleges javításra, melyet hamarosan meg is rendeltek. Elvégeztük a megrendelt javítást, közben a sérült csavartengelyt is kijavították. Visszaszállítottuk a szerkezetet, melyet, a hajó személyzetet boszorkányos gyorsasággal beépített. A próbaúton rezgésdiagnosztikai vizsgálatot végeztünk, a rezgésparaméterek megfelelő minőségű javítást mutattak.

2000 nyarán a Vám és Pénzügyőrség pályázatot írt ki 2 db hajó 4 db nyomatékváltójának nagyjavítására, amit megnyertünk. Ekkor nem csupán csapágyak cseréjére, hanem egyéb alkatrészek javítására is sor került. A nyomatékváltó-műveket most is a hajók személyzete szerelte ki és be. A próbautak során – amit nagyon élveztünk- minden hajtómű paraméter megfelelő volt. Az egyéves garanciális idő alatt többször végeztem rezgésdiagnosztikai vizsgálatot, és minden esetben mindent rendben találtam. 2003-ban a Hannover nevű hajó egyik tengelykapcsolója egy farönkkel való találkozást követően meghibásodott, amit gyorsan helyrehoztunk. Ezt követően hosszú ideig nem hallottunk a hajókról.

16 évvel később a Balatoni Vízirendészettől kerestek meg, ugyanis időközben a SCHARNEBECK hajó a NAV-tól a Balatonra a Vízirendészethez került.

A hajó speciális mentőhajóként üzemel, és rendellenes zajokat észleltek az üzemeltetők. A rezgésdiagnosztikai vizsgálatot követően a nyomatékváltók javításra fognak kerülni, melyről később számolunk be. A fegyveres testületek további megbízásokat adtak. A SCHARNEBECK vizsgálatát követően a NAV Bevetési Igazgatósága egy

FALCON 26 típusú hajó vizsgálatával bízott meg. Ezt a MH Hadihajó és Tűzszerész Ezred AM32 DUNAFÖLDVÁR nevű aknamentesítő hajója követte. A megbízások kapcsán a rezgésdiagnosztikai vizsgálatokat , illetve remélhetően javításokat is a balatoni és folyami személyhajózás területén is folytatni szeretnénk.