Made in Japan

Életem eddigi legnagyobb “vasával” 2020 januárjában találkoztam. Egy japán gyártmányú (SEISA Gear Ltd.) BPP142V típusú bolygóműves hajtóművéről van szó, melynek tömege 40 tonna, 1800 kW a bemenő teljesítménye. Egy cementipari malom hajtását látja el, és a garanciális javítás irányításával bízott meg ügyfelünk.

A probléma lényege hogy a hajtómű bemenő tengelyén rendellenes rezgéseket tapasztaltak. A rezgésspektrumok kiértékelését követően a japán gyártó megállapította, hogy bizony a bemenő oldal csapágyaiban keresendő a hiba. A fődarab kiszerelését és szétszerelését saját technológiával az berendezés üzemeltetője által biztosított kitűnő szakemberekkel végeztük. Itt egy szóra meg kell állnom, mert immár 27 éves vállalkozói praxisom alatt bizony nagyon ritkán találkoztam ilyen remek szakemberekkel.

A tengely tömege 3,2 tonna, és egy párhuzamosan folyó munka miatt a kiszerelése előtt, a tengelykapcsolót kénytelenek voltunk leszerelni, hogy a tömegét csökkentsük.

Ezt követően a darabot kiemeltük, és műhelybe szállítottuk.

Itt szétszereltük. Nem volt egyszerű, ugyanis a helységben nem volt daru, és a magasság is korlátozott volt. Emiatt az “apró” alkatrészek mozgatása lassabban ment, mit egy daruzott műhelyben, de megoldottuk. A szerkezetben 2 db ∅220 mm-es furatú “X” elrendezésű 0,08 mm-es túlfedéssel  illesztett kúpgörgős csapágyból kellett az 1,3 tonna tömegű tengelyt kipréselni. Sajnos legnagyobb csalódásomra a japán tervező nem alkalmazta az SKF által a 40-es években kifejlesztett OIM-et (Oil Injection Method) azaz az olajbefecskendezéses eljárás lehetőségét. Utóbb kiderült, ők egy egyedi, kifejezetten ehhez a darabhoz tervezett célszerszámmal, 1000 kN erővel hidegen sajtolják ki a tengelyt. Részünkről ennek az eljárásnak több akadálya is volt:

  • az eszköz tervezésére és gyártására nem volt idő.
  • az egyedi célszerszám másra nem használható és rendkívül drága, sem a Megrendelő sem cégünk nem kívánta a költségeit átvállalni.
  •  ekkora túlfedés esetén a tengelycsap garantáltan sérül, és a javító köszörülés sem volt kivitelezhető. Bár kevés olyan csúcsköszörűről tudok, melyben 1,3 tonnás 1800 mm hosszú darab elfér.

Ezért maradtunk a leleményességnél és a Kondrik-tech tulajdonában levő Enerpac BHP 551 Special lehúzónál, valamint a melegítésnél. Az említett lehúzó egyedi kivitel, egy széria BHP 551G-ből alakítottam ki, és 630 kN erőt képes kifejteni. Többszöri kutakodásom eredményeként kijelenthetem, hogy pillanatnyilag ez az országban fellelhető legnagyobb teljesítményű mobil lehúzója. A melegítés szóra bizonyára sokan felkapják a fejüket, de megnyugtatásukra közölnöm kell, hogy a csapágyakat sajnos nem lehet roncsolás mentesen kiszerelni, mivel a szerelő erő a gördülő elemeken keresztül hat. A kiszerelést az alábbi képek láthatják:

A módszer jónak bizonyult, bár a csapágyak igényelték a 630 kN-os erőt.

A kiszerelés után szemügyre vettem a hibásnak ítélt kúpgörgős csapágyak futófelületeit. Bizony a lehúzás által keletkezett vonalszerű benyomódásokon kívül csak természetes elhasználódás nyomát találtam.

Ezek a csapágyak kizárt, hogy rendellenes rezgést okoztak. Tovább vizsgálódva hamarosan kiderítettem a fő hibaokot. Egy vastag falú acélcsőből készült távtartó önálló életet élt a tengelyen két csapágy belső gyűrű között. 

Ekkor már a japán gyártó mérnöke is megérkezett, azonnal elfogadta a véleményemet, bár vizsgálódása számomra túlzottan aprólékos volt. Az időeltolódás miatt ő éjszaka tudott közvetlenül kommunikálni az osakai központjukkal. Felmérve a lehetőségeket este a vacsora közben kigondoltam a hiba kijavításának megoldását, melyet reggel közöltem a Megrendelő műszaki vezetőjével. Egy órával később megérkezett a japán kolléga, aki közölte a megrendelővel, hogy a tervezőkkel konzultált az éjszaka és ugyanazt a megoldást javasolták amit én … Amikor közöltem vele, hogy erre is én jöttem rá előbb, Iwasa szan nagyon boldog volt, és ettől kezdve általában csak a hai (igen) szóval kezdődtek a válaszai.

És szépen összeszereltük a fődarabot.

Ezt követően beszereltük a tengelyt a hajtóműbe és próbaüzemet végeztünk. A japán kolléga minden paramétert rendben talált.

Epilógus:

A japán kolléga tájékoztatását követően megkerestek Japánból, és szakmai konzultációt kértek.

A Megrendelő a sikeres javítás után megmutatta a hatómű 2 nagyobb, 2400 kW-os testvérét, és reményét fejezte ki, hogy azok javítását is vállalom.

Egyébként a rezgésmérést követő “félre diagnosztizálás” hasonló esetekben nem túl nagy hiba. Sok hajtóművet szereltünk szét már hasonló diagnózis alapján, hasonló hibát találva. Magam is készítettem már hasonló diagnózist. Egyébként a lényegen nem változtat, a gépet így is úgy is szét kell szerelni, és a hibát el kell hárítani. Általában a költségek sem nagyobbak, mit egy egyszerű csapágyhibánál.