MEKK MESTEREK 2.

Tartok tőle, hogy ebből a témából akár tízkötetes regényt is lehetne írni. Mint ahogy annak idején a TV-ben a MEKK ELEK sorozat is sok részből állt. Sajnos a műszaki életben bőven akad lehetőség a műszaki barbárkodásra. Persze sokszor nem tudhatjuk, hogy miért alkalmazták a sokszor igen szakszerűtlen megoldásokat.Ebben az esetben egy elszívó ventilátor esett áldozatul. A berendezés egy ékszíjhajtású kétkonzolos, álló osztott csapágyházakkal szerelt szerkezet, melynek lapátkerekét hegesztéssel és préseléssel gyártották. A szerkezet az adattábla szerint 45 éves. Az épületgépészettel foglalkozó ügyfelünk a Megrendelője sugalmazására először a csapágyak cseréjével keresett meg. Szerencsére sikerült meggyőzni, hogy előbb végezzünk egy állapotvizsgálatot, mivel koránt sem biztos, hogy a csapágyak cseréje megszünteti az erős zajt.

A vizsgálat során nagyfokú mechanikai lazaságot észleltünk, több lapát is fellazult.

Az ékszíjtárcsák erősen elhasználódtak, ami nem is csoda, mivel több mint 5 mm-es futáshibával üzemelt a közel 1000 mm-es tengelytávú szerkezet.

Végezetül leszerelve a csapágyfedeleket a csapágyak ellenőrzése céljából. Az igazi meglepetés ekkor ért bennünket.

A szorítóhüvelyeket fordítva szerelték be, azaz a rögzítő anya nem a tengelyek vége felé, hanem ellentétes irányba nézett. Ez igazából még nem lett volna annyira durva hiba, de a tengely letörlésekor valamiben elakadt a törlőpapír. A szorítóhüvelyeket ugyanis 4-4 ponton hozzáhegesztették a tengelyhez!

Arra, hogy miért ne robbant szét a szerkezet a magyarázatot a cég üzemeltetési vezetője adta meg: a szerkezet minimális óraszámban működik, 3 havonta csak néhány órát. Ugyancsak a szerkezet terhelését csökkentette a percenkénti 742 fordulatszám.

A szerkezetet üzemeltetésre alkalmatlannak minősítettük, nagyjavítására javaslatot tettünk. Amennyiben megkapjuk a megbízást, beszámolunk róla.