Mobiltörő I.

2018 5. hetében keresett meg egy betongyártással foglalkozó ügyfél, egy POWERCRUISER PC 1055 J típusú mobil egyingás pofástörő javításával kapcsolatosan. A berendezés egy lánctalpas, önjáró, diesel hajtású gép, mely kb 50 tonna tömegű.A pofás törő egy exenter tengelyes szerkezet, 4 ponton  beálló görgőscsapágyakkal alátámasztva. Jelenleg betontörmelék újrahasznosítás technológiájának egy része, az összegyűjtött betonhulladék előtörését végzi.

Az 1000 mm-es lendkerék és a hajtott oldalon ugyanekkora ékszíjtárcsa leszerelését követően a csapágyfedeleket leszerelve hozzáférhetővé váltak a 200 mm-es furatú 100 kg + lehúzóhüvely tömegű csapágyak. A leszereléshez HMV 44 méretű hidraulikus anyát használtunk. A hajtóoldalon viszonylag könnyen ment, de az ellentétes oldalon azonban a lehúzóhüvely Tr 220×4 méretű menete sérült, ennek a helyszínen való javítás bizony több mint 2 órát vett igénybe. A lehúzóhüvelyes konstrukció rendkívül szervizbarát, mindaddig, míg a menet hibátlan. Azonban ha sérült a menet, netán a hidraulikus anya szakította meg, akkor vágó, autogén és hasonlóak alkalmazásával lehet csak “leműteni”. Emiatt ajánlatos a jó minőségű lehúzóhüvelyeket alkalmazni, és azokat minden leszerelés után cserélni. Ha netán a hidraulikus anya felszerelt állapotában szakad a menet, akkor komoly a hidraulikus anya sérülésének az esélye is, melynek ára ebben a méretben 2000 €.

   

Ismét beigazolódott, hogy a csúcstechnológia nem elegendő, szükség van egy-két apró rutinműveletre is, melyeket sem az egyetemeken, sem a különféle csapágyszerelési tanfolyamokon nem tanítanak. A 4. képen az elszíneződött lehúzóhüvely egyértelmű jele a “zsírmérgezésnek” vagy ahogy egy nyírségi kolléga mondani szokta: “rátekeredett a zsír a tengelyre, attól melegedett”. Az elszíneződött csapágyak és a lehúzóhüvelyek szükségtelenné tették a további vizsgálódást, cserére szorulnak. A csapágytokok kiszerelése viszonylag egyszerűen ment.

Ezután a  közel 2 tonna tömegű tengely kiemelése történt rajta az excenter csapágyakkal a gépvázból. Komoly feladat, 4 alkalommal kell kötni, és nem hátrány ha a munkát végzőknek légtornász képesítése is van.

  

A kiemelt tengely vizsgálata már talajszinten történt. Kicsit hosszúra sikeredett a nap.

 

Folytatása következik.