A “beteg ló”

Olyan, mint az Állatorvosi egyetemen a beteg ló! Szokták azt a dolgot így jellemezni, melynek sok-sok hibája – kvázi betegsége van.
2014-ben bízott meg egy nagyra becsült ügyfelem egy radiális ventilátor állapot felmérésével. Nos, a végkövetkeztetés az volt: ez a gép olyan, mint az a bizonyos beteg ló.

A berendezés kétkonzolos felépítésű radiális ventilátor. Hajtását 3 fázisú aszinkronmotor végzi ékszíjon át, lassító áttétellel. A nagytömegű hajtó ékszíjtárcsa egy, kétoldalas bakcsapágyazással alátámasztott közlőtengelyre van építve, mely rugalmas tengelykapcsolón át viszi át a 160 kW teljesítményű motor nyomatékát. A hajtást hosszbordás szíjjal oldották meg. A berendezés közel 40 éves, az elmúlt néhány évet leszámítva üzemeltetési adatokkal nem rendelkezett. Meg kell jegyezni, hogy a berendezés erősen szennyezett környezetben működik. A vizsgálat során kiderült, hogy az előző üzemeltetők a gépen, a járókerék oldalon lévő SN522 csapágyházat és a 222222 K + H322 csapágyakat az alátét módosításával az adott átmérőre szerelhető legnagyobb teherbírású 22322 K + H2322 csapágyra és a hozzávaló SN622C csapágyházra cserélték (1. kép).

1. kép

A vizsgált egység állapota a mért paraméterek, az ISO10816-3 szabvány alapján: nem megfelelő.
Ezen kívül az alábbiakat tapasztaltam:
1. A ventilátor tengely ütése a járókerék és az SN622 csapágyház közötti szakaszon t=0,5 mm. (2. kép)

2. kép

3. A csapágy külső gyűrű elfordult a csapágyházban és azt jól láthatóan megkoptatta. (2. kép)
4. A tömítőfelületeknél a tengelyjelentős kopást szenvedett.
5. Az ékszíjtárcsák az agresszív poros környezet miatt jelentős mértékben elkoptak. (3. kép)

3. kép

4. kép

6. A ventilátorház a korrózió és az elhasználtság miatt több helyen hiányos, különösen a tengelynél. (4. kép)
7. A fentieken kívül: kiegyensúlyozatlan, mechanikai lazulások is találhatóak.
Nos, ezek után némi gazdasági számítás következett, melynek eredménye szerint a gazdaságos és biztonságos megoldás a teljes felújítás volt.
Aminek nagyon örülök, hogy a Megrendelő maradéktalanul követte a javaslataimat, és a felújított gép már betöltötte a második üzemévét.
Mindenkinek ilyen kitűnő ügyfelet kívánok!