A profik így csinálják…

A szerelés szakszerűségét illetően évtizedesek a szakmai viták. A vita alapja a képzett, megfelelő eszközökkel ellátott szakemberek és a kevésbé képzett, “találékony” vágó-pájszer-nagykalapács-lángvágó kombinációval rendelkező és ezt előnyben részesítők között van. És van egy köztes réteg, akik látták a csapágy gyártók szerelési reklámfilmjeit. Cégünk részéről alapvetően az első kategóriába sorolom magunkat.Pályám kezdetén természetesen nem rendelkeztünk megfelelő eszközökkel, néhány évig magamnak is küzdenem kellett a “lángvágós-kalapácsos vitézekkel”. Az elméleti képzés gyakorlatba ültetésének legnehezebb része kétségkívül az emberi butaság és gyarlóság legyőzése volt. Sokszor akkor sem sikerült embereket a helytelen módon végzett munkájukról meggyőzni, ha kézzelfoghatóan szembesítettük az eredménnyel. Aztán szép lassan egy részük elkopott, bár teljesen sosem fognak. Ők biztosítják cégünknek a folyamatos extramunkát.

Sajnos a gyakorlati képzés is hagy maga után számtalan kívánnivalót. Sokan a szerelési reklámfilmekben látnak munkavégzést, emiatt aztán a 3 napos munkára igyekeznek 3 órát adni.

A következő rövid filmben éles valóságot mutatunk be. Csapágyszerelés dolomitbányában, helyszínen, megfelelő technikával. Gyengébb idegzetűeknek nem ajánljuk! https://youtu.be/V8PkatjdRy0

A jelenség teljesen szokványos. Az egyrészű csapágyházba szerelt szorítóhüvellyel rögzített beálló görgőscsapágy leszerelését egyszerűbben nem lehet elvégezni. Az önzáró kúpos kötés oldásakor tapasztalható “ugrás” természetes jelenség, bár avatatlanok számára komoly baleseti veszélyforrás is. Természetesen a talajszinttől magasabban elhelyezkedő tengelyeknél a lehúzót és a csapágyházat kötéllel függesztjük a leesés ellen. Megfelelő padló esetén hidraulikus asztalt is alkalmazunk. És a kétkedőknek:

sem a lehúzó, sem a csapágyház sem a jelenlevők nem szenvedtek sérülést. A csapágyat 2008 februárban építettük be és több mint 10000 üzemórát teljesített. A leszerelésére a rotor kopás kijavítása miatt került sor.