Mi a drága?

Immár 24 éve rendszeresen kapok olyan visszajelzést, hogy drágák vagyunk. Persze nem mindenkitől, sőt bátran állíthatom, hogy szakmailag sosem megalapozott ez a vélemény. Mindenesetre amíg olyan ügyfeleink vannak akik több mint 20 éve megtisztelnek a bizalmukkal, addig nincs miért aggódnunk.Sajnálatos tény, hogy a karbantartás költsége az első számú áldozata a gazdálkodásnak. Persze ez egy rendkívül összetett dolog, de szinte minden arra vezet vissza, hogy a legtöbb cég nem gondolkodik hosszú távon. Sőt esetenként még röviden sem. Sok esetben szakmailag felkészületlen emberek döntenek, vagy inkább az excel tábla dönt helyettük. Ennek következtében a jónevű márkák egy része eltűntek, vagy kénytelen lett a minőség rovására csökkenteni az áraikat. Hazánkban ez a szolgáltatásokban erősen érezteti a hatását. Ez fokozottan jelentkezik a karbantartás területén. Többször találkozom karbantartó lakatosként foglalkoztatott szakképzetlen, vagy totálisan szakmaidegen képzettségű emberekkel és munkájuk következményeivel főleg. Helytelen dolognak tartom a szakmai sovinizmust, de megnézném annak a péknek, vagy cukrásznak az arcát aki az általam készített kiflibe, vagy csokitortába kóstol bele. Nos úgy gondolom, hogy nekik a géplakatos tevékenységet folytatni mindennemű előképzés nélkül több mint helytelen. Megértem, hogy bizonyos országrészekben akkora a munkanélküliség, hogy az emberek a krokodillal is megküzdenének a mindennapi betevőért. A baj az, hogy több vállalkozás a normális ár alatt, esetenként 1800-2000 Ft-os rezsióradíjjal elvisznek olyan munkákat, melyekhez a felkészültségük elégtelen. Láttam már vágópisztollyal, 10 kilós kalapáccsal  szerelt csapágyat, kenderkóccal tömített 200 bar nyomású hidraulikus hengert, és erővágóval “kikötött” PLC kábeleket. Persze ilyen díjból nem lehet több milliós indukciós melegítőket, nagyteljesítményű lehúzókat, de főleg megfelelően képzett és motivált szakembereket hadrendbe állítani. Amikor már kellően sok bajt okoztak, akkor az ügyfelek kénytelenek a kvázi drága vállalkozókhoz fordulni. Persze egy kellően “megszegelt” berendezést szakszerűen helyreállítani sokkal többe kerül, mint alapesetben, ráadásul a konkrét ár is nehezen határozható meg, mivel számtalan rejtett problémával találkozhatunk.

Néhány, számokkal is alátámasztott kisebb eset az elmúlt évekből:

  • Őrlőberendezés csapágycseréjénél az ügyfél 2000 Ft-os rezsióradíjat irányozott elő a kivitelezésre. Itt meg is szakadt a veleük folytatott tárgyalásunk. 2 héttel később sürgetve hívtak. A milliós értékű csapágyakat szakszerűtlenül szerelték fel, és sikerült a tengelyt is tönkre tenni. A kár a termelés kiesésen kívül kb. 40000 € volt. Ehhez még a mi 2500 € munkadíjunk is hozzáadódott. És kiderült, hogy az eredetileg kedvezőnek tartott ár csak 800 €-val volt kevesebb a cégünk ajánlatánál. Arról nincs tudomásunk, hogy mi lett a konkurens cég sorsa.
  • Kőbányászati törőgép 260 kg-os csapágyát hibásan szerelték fel. Mivel még nem működött, megfelelő felkészültséggel jó eséllyel menthető lett volna a 4000 € értékű csapágy. Ajánlatunk 500 € volt azzal a megkötéssel, hogy amennyiben nem sikerül leszerelni, akkor nem számítunk fel költséget. Mondanom sem kell, hogy elutasították. Egy héttel később újra hívtak, mert addigra az összes fellelhető hidraulikus hengerüket tönkretették, és a különböző kaloda készítéshez komoly mennyiségű idomacélt elhasználtak. Bő óra alatt leszereltem a csapágyat. Nem volt nagy ügy, csak a know-how… Csak becsülni merem a feleslegesen elpazarolt ráfordítást, de biztos kijött belőle az új csapágy ára.
  • Présgép szétszereléséhez hívtak a szomszéd településen. Elmondásuk és a látottak alapján 3 fő 2 napja próbálkozott, és a tönkretett szerszámok értéke is meghaladta a 100000 Ft-ot. Mivel régi ismerős volt az illető, megkérdeztem, hogy egyáltalán miért álltak neki? – Mert te nagyon drága vagy. Valóban. Másodmagammal kb. másfél óra alatt elvégeztük a munkát, az előzetesen elfogadott 80000 Ft-os díjat persze kifogásolta, de a saját hatáskörében bevallása szerint elpazarolt kb. 250000 Ft-ot viszont nem. 

Ezek az esetek példázzák, hogy sokan hogyan teszik bonyolulttá és költségessé az életüket. Nem tudok rá a hozzáértés hiányán kívül más okot fellelni.